2014. november 2.

Ganoderma - a csodálatos gyógygomba

A Föld egyik legszebb gombája nevét onnan kapta, hogy kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja. Kínában már 4000 éve az egyik leghatékonyabb gyógyító növényként tartják számon. Az első írásos emlékek 2000 éves múltra tekintenek vissza.

Kilenc alfaja ismert, de mára már csak a ganoderma lucidum és a ganoderma japonicum lelhető fel számottevő mennyiségben. A legritkább alfajok a fehér ésa lila reishi, amelyeket csak laboratóriumi körülmények között képesek olyan mennyiségben előállítani, hogy abból egészségvédő terméket lehessen készíteni.
A gomba termőteste és miceliuma (micelium=a gomba tenyésztestét felépítő fonalak szövedéke) fogyasztható, de manapság a modern termelési technológiáknak köszönhetően a micéliumot használjuk fel. A micélium tenyészet egy igen figyelemre méltó formája a gomba lila kukoricán történő tenyésztése. A vadon fellelhető termőtestek igen ritkák, a múltban is azok voltak, ezért pl. Kínában, ha valaki ilyen gombát talált, annak kötelessége volt beszolgáltatni a császári udvarnak.

Egy csodálatos gyógynövény

A kínaiak évezredek óta kiemelkedő minőségű „gyógynövényként” tekintenek a ganodermára. Ez az úgynevezett első „gyógyszer”, amely még hosszú távon történő fogyasztás esetén sem okoz semmilyen mellékhatást. Javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

A korabeli feljegyzések szerint nagyon sokrétű felhasználása volt a pecsétviaszgombának, az asztmától a magas vérnyomáson keresztül az álmatlanságig használták a betegek gyógyítására. Akkoriban a gomba őrleményéből nem túl ízes teát készítettek (a ganoderma kifejezetten keserű), manapság kávéval is keverik, mert abban a keserű íz nem feltűnő. Ebben a formában azonban csak igen kis mennyiség vihető be a szervezetbe.

Sikeres termesztés

A vadon növő ganoderma nagyon ritka, és nehéz begyűjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan, a hatása szinte mindig elvész a gomba öregedése miatt, hiszen olyan keménnyé válhat, mint a bőr. Akár mérgező is lehet. Mivel a begyűjtése rendszertelen módon történik, bármiféle minőségellenőrzés teljesen lehetetlen.

1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Mr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a „spóraszétválasztó termesztési módszert” a ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt.
A tökéletes termesztést a DXN vállalat vezette be, ma már piacvezetők a Ganoderma termesztésében a Malajziában található 70 hektáros területen.

DXN

A DXN-t a világhírű indiai Institute of Technology Egyetemen diplomázott Dato' dr. Lim Stow Jin alapította 1993-ban. A gombák iránti szenvedélye indította el azon az úton, hogy a sikeres termesztés és feldolgozás emberek millióinak egészségét őrzi, illetve a beteg embereket gyógyítja.
A DXN Malajziában található 70 hektáros ültetvénye a legmagasabb minőségi követelményeket biztosítja, a tökéletes gyógyítóhatású alkotóelemek megőrzésével.
A saját termesztés és feldolgozás jelenti ezt a garanciát. Más hasonló cégek össze-vissza vásárolgatják a Ganodermát, átcsomagolják, és saját néven forgalmazzák. Természetesen így nem vállalhatnak felelősséget a termék minőségéért. 
Személyesen, még az indulás előtt, több hasonló cég hátterét megnéztem, és egyedül nekem a DXN cég jelentette a biztos minőséget. Mint később kiderült, üzleti szempontból is a legkiválóbbat választottam, de erről nézd meg a honlapomat, az üzleti lehetőség menüt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsi vagyok a véleményedre, de kérlek, ne itt tombold ki magad.:)